tiistai 7. lokakuuta 2008

Kynttilä Anna Politkovskajan muistoksi

Palasin juuri Tehtaankadulta, jossa sytytin kynttilän Anna Politkovskajan kuoleman muistopäivän tilaisuudessa. Osallistuin tapahtumaan koirani kanssa, karvakaverille mielenosoitus oli tiettävästi jo toinen. Koira on kotoisin itänaapurista, ja Anna oli haukkujen ystävä, joten osallistuminen oli sille mitä sopivinta.

Tilaisuus oli kaunis, ja toi elävästi mieleen sen muutaman vuoden takaisen maagisen syysillan, jolloin tuhannet ihmiset kokoontuivat samaiseen paikkaan suremaan vain vuorokautta aiemmin murhattua sananvapaustaistelijaa. Sittemmin olen työni kautta ja oman mielenkiintonikin vuoksi kuullut paljon Annasta ja hänen elämäntyöstään. Kokoteatterin Putinen Venäjä- näytelmä teki vaikutuksen, samoin kuin Annan tunteneiden tarinat hänen vahvasta ja peräänantamattomasta luonteestaan.

Oksana Chelysheva, toinen ihailemani venäläinen, kirjoitti kauniisti, mutta samalla myös murheellisesti Annasta ja Venäjän yhä pahenevasta ihmisoikeustilanteesta IStorin blogiin. On hienoa, että hänen kaltaisensa ihmiset, kuten myös Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi, jaksavat taistella hyvän puolesta pahaa vastaan, tai kuten Oksana sanoo: They should be aware that you have honour and dignity and that you are ready to stand up for them. They should be denounced and put to shame.

*****

PÄIVÄN HYVIS: Hyvä päivä ilmastonsuojelulle europarlamentin ympäristövaliokunnassa

PÄIVÄN PAHIS: Keskustalla on perin mielenkiintoinen tapa rekrytoida kunnallisvaaliehdokkaita

Ei kommentteja: