perjantai 17. lokakuuta 2008

Äänestäjä kysyy, osa 2/5

Käsittääkseni vastustat Vantaan yhdistymistä Helsinkiin/ja Espooseen + Kauniaisiin, mutta moni vihreäkin ehdokas tuntuu toivovan kuntaliitosta myös Vantaalle. Miten perustelisit ja ajaisit näkemystäsi valtuustossa? Mikäli kuntaliitos joskus toteutuisi, miten takaisit paikallisen päätöksenteon? Entä palveluiden säilymisen myös pienissä kaupunginosissa?

Olet oikeassa, valtaosa vantaalaisista vihreistä ehdokkaista kannattaa kuntaliitosta, ja mainitaanpa se vaaliohjelmassammekin. Sen sijaan Espoossa vaaliohjelma torjuu liitoksen. Onneksi Vihreissä saa ajatella itsenäisesti, eli voin poiketa mielipiteineni enemmistöstä. Myönnän, että kuntaliitosvastaisuuteeni liittyy osittain Vantaan ulkopuolisiakin syitä: siinä kunnassa, missä lapsuuskotini sijaitsee, mentiin kuntaliitokseen asukkaiden tahtoa kuuntelematta isompien painostuksesta, "pakon sanelemana". Nyt palveluita ajetaan kovaa vauhtia alas ja pelkään myös paikallisidentiteetin liitoksesta kärsivän. Jää nähtäväksi saadaanko uuteen jättikuntaan yhtään valtuutettua siltä pienemmältä paikkakunnalta.

Nyt takaisin Vantaalle. Mielestäni kuntayhteistyötä voi tehdä muutenkin kuin rajoja kaatamalla, siis siten, että paikallisdemokratia, - identiteetti ja lähipalvelut säilyvät. Tietenkin keinotekoisista joukkoliikenteen lipunhintojen rajuista korotuksista kuntarajoilla on luovuttava, lasten on päästävä siihen lähimpään päiväkotiin oli se sitten toisen kunnan puolella tai ei, ja yhteiskunnan on lunastettava lisää maata hyvien joukkoliikenneyhteyksien välittömästä läheisyydestä (tai luotava ne yhteydet) asuntotuotantoon jollei kaupungilla itsellään ole tähän varaa. Näihin päämääriin päästään myös toimivalla ja - jälleen kerran - demokraattisesti kansan valitsemalla seutuhallinnolla.

En ole kuntaliitoksen vastaisuudessani mitenkään ehdoton, vaalikoneisiinkin taisin vastata jotenkin tyyliin "ehkä ei". Jos liitoksesta tehty selvitys osoittaa sen kannattavaksi, asiasta toivottavasti järjestetään kansanäänestys. Mikäli äänestystulos on liitoksen kannalta positiivinen (mikä ei muuten viimeisimpien gallupien perusteella ole mitenkään itsestäänselvää) eletään sitten sen mukaan. Kovasti kuitenkin toivon, että paikallisdemokratian toteutumisesta huolehditaan kunnolla. Jo nyt minusta tuntuu, että Korson päättäjä ei välttämättä ole kovin perehtynyt Kaivokselan erityiskysymyksiin. Entäpä sitten, kun päättäjä tuleekin Punavuoresta? Pyydäpä itse helsinkiläistä ehdokasta näyttämään kartasta edes missä on Martinlaakso. Vastaus indikoinee siihen, kuinka iso tietämys saati kiinnostus henkilöllä on Vantaan asioihin.

Toisaalta Helsingillä on rahaa, Vantaalla ei, siinähän se karu totuus koko kuntaliitoksen takana on. Tämä voi parhaassa tapauksessa taata sen, että lähipalvelut säilyvät ja eriarvoistuminen ei valtaa alaa uudessa suurkaupungissa, kyllähän lakikin jo siihen tietyssä määrin velvoittaa. Pienien kaupunginosien asukkaiden tulee äänestää oman alueensa ehdokasta joukolla. Vantaan alhainen äänestysaktiivisuus sekä Helsingin "julkkisehdokaskeskittymä" tosin voi asettaa tämän tavoitteen eteen jonkinnäköisen esteen.

Summa summarum: minulle yksi tärkeä Vihreä arvo on aina ollut "pieni on kaunista"-ajattelu, jossa uskotaan lähidemokratiaan ja yhteisöllisyyteen, ajatukseen kuinka koko kylä kasvattaa yhtä lasta. Kaupunkien sulattaminen Suomen mittakaavassa jättiläiseksi ei mielestäni oikein tue tätä päämäärää.

*****

PÄIVÄN HYVIS: Facebookin Alma Media - boikottiryhmissä on jo yli 16 000 jäsentä

PÄIVÄN PAHIS: Feisbuukkaaminen voi olla myös vaarallista

Ei kommentteja: