lauantai 11. lokakuuta 2008

Äänestäjä kysyy osa 2/2

Mitä tekisit tehotuotannon ja eläinkokeiden lopettamiseksi? Miten pyrkisit vaikuttamaan kansalaisten yleiseen välinpitämättömyyteen asiassa? Millaiset ovat omat kulutustottumuksesi muuta kuin ruokaa koskien?

Tehotuotantoon voi valtuutettuna vaikuttaa siten, että pyrkii kuntien ostopäätöksiä tehtäessä painottamaan esimerkiksi luomuruuan ja muuten eettisesti tuotetun ravinnon hankintaa. Kuntien velvollisuus on myös osaltaan pitää huolta eläinsuojelulainsäädännön toteutumisesta ja valvoa siten esimerkiksi tehotuotantotilojen toimintaa.

Eläinkokeiden lopettamiseen ei ikävä kyllä kuntavaikuttajalla ole kovinkaan paljon toimintatapoja, muuta kuin tietenkin henkilökohtaiset kulutuspäätökset ja niiden myötä näytetty esimerkki. Kosmetiikkatuotteeni, meikit, shampoot sun muut on tehty ilman eläinkokeita ja käyn ekokampaajalla. Esimerkiksi Ruohonjuuresta löytyy jo suuri eläinkokeeton meikkivalikoima, ja laadukkaita, cruelty-free hiustenhoitotuotteita kampaamoista ja suuremmista tavarataloistaa.

Tuossa yllä jo vastasinkin osin kulutustottumuskysymyksiin. Noin muutoin voisi sanoa, että en ole himokuluttaja, mutta saatan eksyä toisinaan shoppailemaan, ts. ostan uusia tuotteita ja sorrun myös heräteostoksiin. Boikotoin parhaani mukaan tiettyjä merkkejä, kuten Procter & Gamblea, Nestléä (ja sitä kautta Valio - jäätelöä) Coca-Colaa ja Shelliä (tosin minulla ei ole autoakaan), mutta toisaalta ostan valtaosan esim. vaatteistani uusina.

*****

PÄIVÄN HYVIS: Valtaosa suomalaisista (ja etenkin lappilaisista) hyväksyy julkihomon päätoimittajaksi. On sinänsä mielenkiintoista, että suomalaiset hyväksyvät paremmin homon papin kuin presidentin, mistäköhän tämä kertoo...

PÄIVÄN PAHIS: Big Brother-talossa ei ehkä päästä äänestämään muuta kuin toisia BB:läisiä, ts. kunnallisvaalien kanssa voi käydä kehnosti. Siinä olisi muuten äänestäjäporukka, johon ei mainonta pääsisi vaikuttamaan sitten millään tavalla.

Ei kommentteja: