tiistai 21. lokakuuta 2008

Äänestäjä kysyy, osa 3

Mitä tarkoitat sillä, että kannatat suvaitsevaisuutta? siis ihan konkreettisesti?

Tätä onkin hyvä pohtia, suvaitsevaisuus kun on niin laaja käsite. Myönnän myös, että minun on vaikea suvaita suvaitsemattomuutta. Pähkinänkuoressa kannatan kaikenlaisten vähemmistöjen oikeutta elää valtaväestön joukossa tasaveroisena. Suvaitsevaisuus on minulle yhtä kuin avoin mieli ja tapa kohdata maailma erilaisuutta pelkäämättä, ja pelon kautta vihaamatta.

Mitä sitten esimerkiksi kokoomus tarkoittaa suvaitsevaisuudellaan, nähtävästi oman kampanjansa ykkösteemalla, kun eräs heidän ehdokkaansa ja istuva valtuutettu julistaa nettisivullaan mm. että Kerjäläisten ”ymmärtäminen” ja hyysääminen on lopetettava ja heidät on päättäväisesti palautettava lähtöruutuun. Suomi on itse noussut kurjuudesta menestykseen, tehköön toiset perässä. Mene tiedä.

Osallistuin eilen työni kautta kehitysyhteistyöseminaariin, josta jäi käteen mm. termi lack of human resources. USA:n kongressi myönsi jokin aika sitten 50 000 Green Cardia kehitysmaissa toimiville terveysalan ammattilaisille. Samaan aikaan Suomi ottaa riemumielin vastaan hoitohenkilökuntaa, jonka Filippiinit on verorahoillaan ensin kouluttanut. On totta, että maahanmuuttajat auttavat lähtömaansa taloutta merkittävästi rahalähetyksillään. Raha ei kuitenkaan korvaa puuttuvaa vanhempaa, lääkäriä tai opettajaa. On myöskään turha tuudittautua ajatukseen, että koulutetut ammattilaiset muuttaisivat pian takaisin kotimaahansa huutavaa työntekijäpulaa lievittämään.

Olisiko kuitenkin järkevää panostaa puuttuvan työvoiman koulutukseen täällä kotimaassa, olivat ne koulutettavat sitten suomalaista tai maahanmuuttaja-alkuperää? Ja olla arvottamatta muutenkaan tulijoita heidän koulutustasonsa perusteella, vaan hyväksyä jokainen peräpohjolaan eksynyt maahanmuuttaja samanveroiseksi osaksi yhteiskuntaa? Se se vasta suvaitsevaisuutta mielestäni olisikin, samoin kuin kolikon toisen puolen, lähtömaahan ammattilaisten lähdössä jääneen aukon pohtiminen.

*****

PÄIVÄN HYVIS: Vihreät esittävät onnistuneen maahanmuuton teesit

PÄIVÄN PAHIS: Uusi sota kytee Kongossa

Ei kommentteja: