maanantai 13. lokakuuta 2008

Äänestäjä kysyy, osa 2/3

Suositko kirpputoreja/ tms kierrätettyjä vaihtoehtoja ja pyrkisitkö valtuustossa tuomaan esiin tällaisen kuluttamisen paremmuutta? Miten toimisit, jotta mahdollisimman moni kuluttaisi ekologisesti? Entä miten kierrättäminen saataisin tehokkaammaksi ja niin helpoksi, että pahinkin perussuomalaisjuntti viitsisi lajitella ainakin seka-, bio-, ongelma- ja energiajätteen sekä paperin, pahvit, lasin?

Myöntää täytyy, että voisin koluta ahkeramminkin kirppareita, etenkin Vantaan suurkirpputorin jyrääminen on vähentänyt kyseistä harrastustani. Sen sijaan harrastan kavereideni kanssa Tavarataivaita: tapaamme säännöllisesti toistemme luona ja vaihdamme pinoittain vaatteita, kirjoja, kosmetiikkaa jne. keskenämme. Ylijääneet vaatteet roudaamme hauskan illan päätteeksi Uffin lootaan. Mitenkähän moisen Tavarataivaan saisi järjestettyä vaikka Vantaan kaupungintalolle? :) Vantaan Vihreät ovat toisaalta jo osin sillä tiellä kirppusirkuksineen.

Ekologinen kuluttaminen suosii esimerkiksi lähikauppoja. Pyrkisin valtuustossa edistämään tätä joukkoliikennettä käyttävien omaa shoppailutapaa ideaparkkien kustannuksella. Ekologinen rakentaminen uusilla asuinalueilla merkitsee puolestaan esimerkiksi matalaenergiataloja, eikä jokainen uusi kerrostaloasunto tarvitse omaa saunaa. Kaupunkikin voi kuluttaa ekologisesti, miksei esimerkiksi virastojen valtavaa paperimäärää voisi vaihtaa uusiokäyttöiseen?

Jätemaksujen nostot taitaisivat olla aika tehokas tapa lisätä kierrätystä. Kierrätyspisteiden määrää on lisättävä siten, että myös autottoman on helppo käydä tipauttamassa lajitellut jätteensä oikeaan pönttöön. Neuvontaa on lisättävä, tässä voisi hyödyntää esimerkiksi kaupungin yhteispalvelupisteitä. Ja niin, kirppareita lisää, Minttutien suurkirpparin kadottua on Vantaan kirpparitarjonnassa suuri aukko.

*****

PÄIVÄN HYVIS: Vihreän sivistysliiton think tankin ruuhkamaksumalli

PÄIVÄN PAHIS: Lapsimorsiamet

Ei kommentteja: