torstai 23. lokakuuta 2008

Puolet maailman väestöstä on naisia

Otsikon luulisi olevan hauki on kala - tyyppinen itsestäänselvyys, mutta siltä ei tunnu kun seuraa juuri käynnissä olevaa tv:n vaalikeskustelua. Puoluejohtajat puhuvat sähkömiehistä, rakennusmiehistä, luotettavista VR:n miehistä jne. Sanaa nainen en ole tainnut kuulla lähetyksen aikana vielä kertaakaan. Lisäksi tasa-arvokysymykset ovat vaalikeskusteluista loistaneet poissaolollaan esimerkiksi TANEn ja Amnestyn hyvistä kampanjoista huolimatta.

Kiinnitin retoriikkaan huomiota, sillä satun lukemaan juuri kirjahyllyyni unohtunutta ale-laarista kaivettua kulttikirjaa Naisten planeetta. Hykerryttävän teoksen eräs kappale alkaa seuraavasti: Yleisesti uskotaan, että ihmiskunnan historia on yhtä kuin miesten historia. [hisstory]. Muinoin me olimme kaikki luolamiehiä. Myöhemmässä vaiheessa kansa nousi yhtenä miehenä vihollista vastaan, ja päämies oli mies paikallaan; kun nuoriso pääsi miehen ikään, lähdettiin taas miehissä isänmaata puolustamaan; usein taisteltiin viimeiseen mieheen, sillä kyseessä oli miehen kunnia, ja kunnia on miehen mitta, ja joka sen mitan täyttää on miesten mies.

Minua tituleerataan nykyään virkamieheksi. Tiesin heti, että tulen uuden -muuten miespuolisen - työkaverini kanssa hyvin juttuun, kun kuulin hänen itsensä puhuvan luontevasti virkahenkilöistä. Lautamies olen ollut ja luottamusmieheksi pyrin. En kuitenkaan haluaisi muuttaa näiden sanojen loppua naiseksi, sillä niin - eikö siihen tulekin silloin, tahtoo tai ei, hieman sukupuolta korostava kaiku? Ja mistä tämä kaiku sitten johtuu, siinä onkin ihan toisen tarinan aihe.

*****

PÄIVÄN HYVIS: Päästöpäättäjät erottaa ilmastopoliittiset jyvät akanoista.

PÄIVÄN PAHIS: Suuret puolueet vaikenevat vaalirahasta

Ei kommentteja: