tiistai 14. lokakuuta 2008

Vaikuta naapurisi ympäristöjälkeen - toimi taloyhtiössä

/// Luonnonsuojelija 5/2008

Lähes puolet suomalaisista asuu kerrostalossa. Taloyhtiöissä tehtävillä ympäristövalinnoilla vaikutetaan merkittävästi paitsi suomalaisten energian ja veden kulutukseen myös jätteiden lajitteluun. Välillisesti asukasaktiivi voi vaikuttaa myös naapurinsa liikkumistottumuksiin, kierrätysintoon ja jopa ruokalautasen sisältöön.

Viinimarjoja kerrostalomiljööstä

Vantaalainen Anna-Stiina on edistänyt omassa taloyhtiössään omavaraista ruokataloutta:Ehdotin, että pihalle istutettaisiin musta- ja punaviinimarjapensaita sekä omena- ja kirsikkapuita asukkaiden hyödynnettäviksi.” Taloyhtiössä asialle lämmettiin heti, ja pensaista tuli marjaa jo seuraavana kesänä. ”Kävimme naapurirapun pikkutytön kanssa poimimassa tuokolliset.”

Luontosuhteiden riitasointuja rivitalossa

Kotkalaisessa rivitalo-osuuskunnassa pihamaan käytöstä ei ole löytynyt yhtä suurta yhteisymmärrystä. ”Taistelun takana on ollut se, että pikkulintuja saa vielä syöttää talvisin”, pahoittelee näyttelijä Lise. ”Hiiriä pelätään niin, että kasvijätekin tungetaan mustiin jätesäkkeihin ja laitetaan sekajätteeseen. Tarvittaisiin yhteinen lehtikomposti tai tarpeeksi suuri biojäteastia.”

Lenkkisauna, yhteispora ja kierrätyshylly lehdille

Helsinkiläisellä maantieteilijällä Vuokolla on monipuolisia kokemuksia taloyhtiöiden hyvistä käytännöistä. "Taloyhtiön sauna ja erityisesti yhteiset lenkkisaunavuorot ovat omia suosikkejani. Lapsuudenkodissani taloyhtiössä oli myös oma pieni uima-allas”, hän kirjoittaa. Vuokon mielestä taloyhtiöissä kannattaa huolehtia pyörien ja ulkoiluvälineiden hyvästä ja turvallisesta säilytyksestä. Lisäksi harvoin tarvittavien tavaroiden kuten työkalujen yhteiskäyttö voidaan saada taloyhtiöissä toimimaan. ”Luetuille aikakaus- ja viikkolehdille saa lisäkäyttöä lehtien kierrätyshyllyllä”, Vuokko ehdottaa.

Teksti: Annukka Berg

*****

PÄIVÄN HYVIS: Internetin käyttö tekee hyvää aivoille

PÄIVÄN PAHIS: Metsien menetys on vielä pankkikriisiäkin pahempi uhka maailmantaloudelle

Ei kommentteja: